Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Sponsor-vinklen: Ingen kommerciel værdi uden fankultur

Sponsor-vinklen: Ingen kommerciel værdi uden fankultur

Kommentar: Der skal mere til end klappepølser og hoppeborge. TV-selskaber, klubber og Divisionsforeningen tager fejl i den nuværende kurs, mener en af Superligaens markante sponsorer. 

Peter Froulund fra AL Bank slår her til lyd for et markant skifte i vores syn på fodbolden og måske nye og mere kontante incitamenter.

 

Af Peter Froulund
Marketingsdirektør Arbejdernes Landsbank

Tallene taler sit tydelige sprog. Tilskuer- og seertal til ALKA Superligaens kampe falder. Og det er et markant fald.

Stemningsbarometeret på mange af landets stadions gør det samme. Kampe i tv, hvor man kan høre trænerne dirigere spillerne, er ikke kun et udtryk for mikrofonernes kvalitet. Det er desværre mest af alt et udtryk for en flad stemning på lægterne – for at sige det mildt. Det er et problem for hele fodbold-Danmark – og det er et stort problem for de kommercielle aktører, der også er en del af fundamentet for dansk fodbold.

Det er her, vi i Arbejdernes Landsbank kommer ind i billedet. Vi har igennem en årrække været tydelige i sportsbilledet fra alt lige fra ishockey, håndbold og i særdeleshed fodbold. Både som hovedsponsor for ligaen og ikke mindst som sponsorer i FC Nordsjælland, AGF og Brøndby, når vi taler ALKA Superligaen.

Der er mange årsager til, at vi vælger den vej. Men der er naturligvis et kommercielt sigte – det giver sig selv, at det skal give os værdi. Og det gør det på mange stræk. Men værdien er under pres, og det er den, fordi fankulturen herhjemme også er det.

Fankulturen – det vil sige et levende stadion med mange på lægterne - er nemlig for mig at se helt afgørende for den værdi, vi som sponsor kan opnå. Kort sagt, fordi fans skaber den oplevelse, det liv og engagement som tv-seere og loungegæster 'lukrerer' på. Derfor er det med ekstra stor ærgrelse, at jeg noterer mig, at såvel tilskuertal som seertal er stærkt faldende.

Det tror jeg, at der er mange grunde til. Jeg tror, at TV-selskaberne tager fejl, når de mener, at alle kampe skal vises på alle tænkelige tidspunker. Jeg tror, at klubberne tager fejl, når de tror, at det primært afhænger af sportslige resultater, og jeg tror også, Divisionsforeningen tager fejl, når de betingelsesløst sælger rettighederne til deres produkt til tv-selskaberne.

Det er fankulturen, som tv-seere og gæsterne i sponsor-loungen 'lukrerer' på, mener Peter Froulund. Foto: Getty Images/Lars Rønbøg

Det er fankulturen, som tv-seere og gæsterne i sponsor-loungen 'lukrerer' på, mener Peter Froulund. Foto: Getty Images/Lars Rønbøg

Og sidst men ikke mindst: jeg tror, at fodbold én gang for alle må indse, at den er i konkurrence med alt fra at blive hjemme i sofaen, henover e-sport (en konkurrent, der kun bliver større) og hen til for eksempel at gå i biografen. Kort sagt alt fornøjelse familien Danmark bruger penge på.

Og så har vi sponsorer også en del af ansvaret. Vi skal også kigge indad. Jeg tror – os selv inklusive - at sponsorer har haft alt for stort fokus på loungeoplevelser og erhvervsnetværk, når vi tegner og efterfølgende aktiverer sponsorater.

Jeg kan naturligvis kun tale for Arbejdernes Landsbank, når jeg siger, at vi altid har haft fankultur, stemning og liv på lægterne i baghovedet. Det har været en præmis for hele produktet. Men har vi været gode nok til at bidrage til udviklingen af dette?  Ikke nok!

Det må være erkendelsen, når man betragter tingenes tilstand. Og den erkendelse betyder blandt andet hos os, at vi fremover vil have endnu større fokus på dette, når vi indgår nye sponsoraftaler. Sådan må det være.

Og hvad er der egentlig at tabe?

Og heldigvis er erkendelse første, væsentlige skridt i forhold til en løsning. Vi har erkendt, at der skal gøres noget – ellers er værdien i produktet simpelthen ikke stor nok for os om ganske få år.

Jeg håber, at erkendelsen er den samme hos Divisionsforeningen.  Jeg kunne lidt frækt spørge: tror divisionsforeningen at den næste tv-aftale bliver ligeså lukrativ hvis nuværende udvikling fortsætter? Og tror TV, at de kan sælge reklameblokke, abonnementer mm, med så få seere?

Mit gæt er nej til det hele, og derfor er der absolut intet at tabe ved at kaste sin hat i ringen og deltage i dialogen og lidt senere udviklingen.

No quick-fix

Én ting er sikkert – der er ikke et quick-fix, som løser det hele. Jeg tror for eksempel ikke på udsagn som: ”hvis bare alle kampe blev spillet søndag kl 15 kom der flere”, eller ”hvis de gamle traditionsklubber spillede bedre, var der ikke noget problem”.

Jeg tror i stedet, at en kombination af, at alle interessenter byder ind, vil ende ud i en lang række justeringer, som samlet vil give sporten et løft.

Dét vil Arbejdernes Landsbank gerne bidrage til! Og vi vil gerne have medierne med også, de gode fanhistorier skal fortælles, der skal være mere fokus på alle de mange gode oplevelser, man får på stadions rundt om i landet uge efter uge.

Ved samarbejdet med Mediano vil Arbejdernes Landsbank gerne være med til at starte en dialog og debat om, hvordan vi får vores kære spil gjort mere populært på alle fronter, end det ser ud til at være lige nu. Og den gode nyhed er, at jeg tror, der er meget at gøre, og at alle vi interessenter sammen kan løfte opgaven.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad løsningen skal være. Det kræver mere indsigt fra alle interessentvinkler, men jeg nyder at se nogle af de mange tiltag, der laves i andre sportsgrene. Et par eksempler kunne være det såkaldte ”black-out” i NFL, hvilket betyder, at kampene ikke bliver vist på tv medmindre, der er solgt et vist antal billetter til stadion. Eller et eksempel fra vores egen andedam herhjemme, hvor basketball, så vidt jeg er orienteret, giver klubberne bøder, hvis der ikke er et vis antal tilskuere i hallerne.

Men det skal selvfølgelig ikke være pisk det hele. Gulerod er også effektivt – ofte mere effektivt! Kunne man give flere tv-penge til klubber med stigende tilskuere? Kunne man præmiere bedste fantiltag økonomisk? Kunne sponsorkontrakter indeholde elementer rettet direkte mod at få flere fans på lægterne?

Løsningen er ikke nem, men én ting er sikkert, problemet bliver ikke løst med klappepølser og hoppeborge. Der skal mere til – og det er vi klar til at bidrage til!

AGF Special: Her er AGFs vej tilbage til 10.000 tilskuere i snit - og en bedre og stærkere fankultur

AGF Special: Her er AGFs vej tilbage til 10.000 tilskuere i snit - og en bedre og stærkere fankultur

Mediano Fan Podcast: Her er Brøndbys fællesskab anno 2017

Mediano Fan Podcast: Her er Brøndbys fællesskab anno 2017