Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Inden det legendariske opgør: Foragt for fjenden

Inden det legendariske opgør: Foragt for fjenden

Lørdag mødes Milton Keynes og AFC Wimbledon. Udsprunget af samme klub, men med helt forskellige udgangspunkter. Jonatan Grau Møller arbejder i den fanskabte klub AFC Wimbledon - her beskriver han hadet mellem de to League One-mandskaber

Af Jonatan Grau Møller

Scum. Filth. Franchise.

Til nøds kan man sige MK eller Milton Keynes. Men aldrig Dons. For det er os. Det er os, der er ’the real Dons. Vi er fans. Det er de ikke. De er kunder i et forretningscirkus, hvor penge er vigtigere end spillet. Sådan ser fans fra AFC Wimbledon på Milton Keynes’ ditto.

Lørdag mødes netop de to klubber i den engelske League One. Kampen mellem Milton Keynes Dons og AFC Wimbledon er et opgør, der vækker utroligt mange følelser. Som der tidligere er blevet skrevet om her på Mediano, er der et helt specielt forhold mellem de to klubber. Og det er ikke positivt ment.

Der er en tydelig spænding imellem de to klubber. En stemning der har ulmet i flere uger. Hver gang en fan har bevæget sig ind på kontoret her i AFC Wimbledon for at købe billetter til kampen, er der aldrig blevet sagt ’Dons’. De vil på ingen måde skabe associationer mellem ’the real Dons’ og klubben fra Milton Keynes. Derfor bliver de ofte bare nævnt som ’Franchise’. Nogle gange også ’scum’. Og på kontoret er man ikke i tvivl. Her ved man godt hvilken kamp, der er tale om.

Vreden ulmer

Tilbage i 2002 blev Wimbledon FC rykket op med rødderne i det sydlige London og flyttet omkring 100 kilometer mod nord. Her genetablerede man klubben i Milton Keynes. Og for at have lidt genklang fra fortiden, tilføjede man kaldenavnet Dons. MK Dons var født.

Mens MK Dons overtog Wimbledon FC’s licens, og derfor kunne spillede videre i de højeste engelske rækker, måtte AFC Wimbledon starte helt fra bunden. I sommeren 2016 skete det så. AFC Wimbledon rykkede op fra League Two, mens MK Dons rykkede ned fra the Championship. Dermed var det sikkert, at de to klubber for i denne sæson skulle møde hinanden i to kampe om point. De har mødt hinanden før i diverse cupturneringer. Men denne gang er der mere end håneretten på spil. For første gang kan de to klubber i maj måned kigge på tabellen, og ét af holdende vil ende over det andet. Tabellen lyver aldrig. Til maj vil ét hold være bedre end det andet.

Den interne splittelse

De er nogle stolte mennesker, disse Wimbledon fans. De kender alt til kærlighed og smerte i fodbold. Netop derfor er folk så splittede. Enten har man lyst til at tage af sted og råbe al sin vrede ud mod den klub, man inderligt hader. Eller også kan man slet ikke drømme om at tage af sted.

Det er derfor et opgør, der internt blandt AFC Wimbledons fans splitter vandene. Og der tegner sig et mønster.

Der er den ældre generation, der stadig husker bruddet med Wimbledon FC – den ulykkelige kærlighed. De har umådeligt svært ved at acceptere MK som klub. Den del af fangruppen vil slet ikke i berøring med dem. De er der ellers til alle andre kampe. Men lørdag vil de ikke til fodbold.

download1.jpg

På den anden side har vi den yngre del. Det er dem, der ikke husker bruddet. De er derimod vokset op som AFC Wimbledon fans, og kender ikke smerten. Kun rivaliseringen. Og det er dem, der rigtig gerne vil rejse et par timer for at støtte deres hold.

Begge dele er fuldstændig acceptabelt. Der er ikke nogen, der råber op, og siger hvad der er rigtigt eller forkert. Det er et individuelt anliggende. Man er nødt til at mærke efter, og derefter vurdere om man har lyst til at tage af sted.

Én ting er folk dog enige om. Man vil ikke støtte MK med andet end billetten. Derfor er der en udbredt forståelse for, at man ikke køber mad eller drikke inde på stadion. De skal ikke have deres penge. Derfor har flere medier berettet om, at fansene i stedet vil mødes og spise kødboller i IKEA.

Jeg mærkede denne vrede på egen krop den anden dag, da en af de frivillige på AFC Wimbledons radiokanal – Radion Wdon – sagde til mig, at jeg for alt i verden ikke skulle tage imod noget deroppe. End ikke hvis de tilbød de lækreste småkager. ”Den kunne jo være forgiftet”, som han sagde. Normalt ville den slags blive efterfulgt af et skævt smil. Men læberne var helt lige. Der var ikke antydningen af en joke.

Eksplosionsfare

Dette er på mange måder en atypisk kamp. Den skal spilles kl. 13.00 engelsk tid på en lørdag. Alle andre League One kampe spilles kl. 15.00. Og kampen bliver endda ikke vist på tv. Man ved, at dette er en højrisikokamp, og derfor har man i samarbejde med myndighederne valgt at rykke kick-off to timer frem. Erfaringen viser, at det skulle mindske risikoen for ballede.

Netop derfor har man også valgt gøre kampen til det, man kalder ’all ticket’. Det betyder, at man kun kan købe billet til kampen, hvis man er sæsonkortholder, medlem af Dons Trust eller inkluderet i fanregistret. De vil være helt sikre på, at de ved, hvem der tager til kampen. Derfor er det også blot anden gang, at man tager dette register i brug. Første gang var i FA Cup-kampen i januar 2015 mod Liverpool. Det anses altså som en af de helt store kampe.

Frygter ydmygelsen

Det er dog ikke kun i AFC Wimbledon, at denne kamp skaber opsigt. Det gør den også i Milton Keynes. Her florerede det på Twitter, at hjemmeholdets fans snakkede om at boykotte kampen. Årsagen skulle angiveligt være, at de er bange for at blive ydmyget på eget græs.

Mens AFC Wimbledon har haft en forrygende start på tilværelsen i League One, har det set anderledes ud hos Milton Keynes. Holdet rykkede ned fra the Championship efter sidste sæson, og nedturen er fortsat i denne sæson.

Den resultatmæssige krise hos rivalerne er imidlertid noget, der skaber stor begejstring hos AFC Wimbledons fans. Fryd er en mild betegnelse for den glæde dét vækker. Når diverse stadionspeakere rundt omkring i England, læser resultater op fra rundens kampe, udløser det altid et jubelbrøl hvis MK har tabt. Og jeg tør næsten ikke at tænke på, hvordan de reagerer, hvis MK-fansenes værste mareridt går i opfyldelse.

Da AFC Wimbledon tidligere på sæsonen rykkede op over MK i tabellen, kom det i verdenspressens søgelys. Og hvis det på lørdag bliver tre point til udeholdet, kommer det atter til at trække overskrifter.

Fotos: Getty Images

Mediano Special: Historien om Boldklubben Frem og dengang spillerbussen skulle hente 'Thøger' fra den vilde bytur

Mediano Special: Historien om Boldklubben Frem og dengang spillerbussen skulle hente 'Thøger' fra den vilde bytur

Podcast: Gravgaards heftige direktør-debut - alt om Todd, Keller, Borring, Masango og hvordan stadion bliver fyldt

Podcast: Gravgaards heftige direktør-debut - alt om Todd, Keller, Borring, Masango og hvordan stadion bliver fyldt